Kolorowe Donaty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W Polsce donaty nie są aż tak popularne jak tradycyjne pączki, a szkoda.. Oponki sa naprawdę pyszne, puszyste, idealnie słodkie.. Zresztą, przekonajcie się sami ;)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 5 szklanek mąki
    28g drożdży (świeżych)
    2 jajka
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    1/4 szklanki letniej wody
    pół szklanki cukru
    szczypta soli
    1/3 szklanki roztopionego masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego bądź ekstraktu z wanilii

    + olej do smażenia
    +dekoracje:
    gorzka, mleczna i biała czekolada
    kolorowa i czekoladowa posypka
    lukier biały
    różowy barwnik
    brokat spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Lukier Polewa

Kolorowe donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami (wcześniej zrobić rozczyn łącząc drożdże i kilkoma łyżkami ciepłego mleka). Dodać pozostałe składniki i starannie zmiksować, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i włożyć do wcześniej oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.
    Ciasto wyjąć na blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm stale podsypując mąką i wykrawać duże kółka, a następnie w środku małe dziurki(można wykorzystać mały kieliszek). Odstawić oponki na około 30 minut pod przykryciem by jeszcze troszkę podrosły. Po wyrośnięciu smażyć je w głębokim oleju ok. minutę z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia. W między czasie w kąpieli wodnej roztopić kolejne smaki czekolady i zanurzyć w niej część doughnuts. Teraz zaczyna się zabawa! Oblane czekoladą oponki można obsypać kolorową posypką, prażonymi orzeszkami i czymkolwiek chcecie! Warto zostawić kilka ozdobionych samą czekoladą i rozkoszować się ich smakiem.
    Na pozostałą część doughnuts przygotować lukier. Cukier puder połączyć z wodą do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowanym białym lukrem ozdobić połowę pączków, a do reszty dodać kilka kropel różowego barwnika i brokat- tak powstanie różowy lukier na ostatnią część doughnuts.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Mleko Kasza Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować