W Polsce donaty nie są aż tak popularne jak tradycyjne pączki, a szkoda.. Oponki sa naprawdę pyszne, puszyste, idealnie słodkie.. Zresztą, przekonajcie się sami ;)
2 godz.
Składniki:
5 szklanek mąki
28g drożdży (świeżych)
2 jajka
1,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki letniej wody
pół szklanki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego bądź ekstraktu z wanilii
+ olej do smażenia
+dekoracje:
gorzka, mleczna i biała czekolada
kolorowa i czekoladowa posypka
lukier biały
różowy barwnik
brokat spożywczy
Kolorowe donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami (wcześniej zrobić rozczyn łącząc drożdże i kilkoma łyżkami ciepłego mleka). Dodać pozostałe składniki i starannie zmiksować, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i włożyć do wcześniej oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.
Ciasto wyjąć na blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm stale podsypując mąką i wykrawać duże kółka, a następnie w środku małe dziurki(można wykorzystać mały kieliszek). Odstawić oponki na około 30 minut pod przykryciem by jeszcze troszkę podrosły. Po wyrośnięciu smażyć je w głębokim oleju ok. minutę z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia. W między czasie w kąpieli wodnej roztopić kolejne smaki czekolady i zanurzyć w niej część doughnuts. Teraz zaczyna się zabawa! Oblane czekoladą oponki można obsypać kolorową posypką, prażonymi orzeszkami i czymkolwiek chcecie! Warto zostawić kilka ozdobionych samą czekoladą i rozkoszować się ich smakiem.
Na pozostałą część doughnuts przygotować lukier. Cukier puder połączyć z wodą do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowanym białym lukrem ozdobić połowę pączków, a do reszty dodać kilka kropel różowego barwnika i brokat- tak powstanie różowy lukier na ostatnią część doughnuts.
Komentarze