Kolorowe babeczki

0 (0 ocen)

bardzo proste i zawsze wychodzą

Składniki:

  • CIASTO:

    500g mąki
    250g cukru
    250g masła ( u mnie margaryna KASIA)
    3 jajka
    6 łyżek mleka
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki kakao (do czekoladowych babeczek)


    KREM:

    250g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    barwniki spożywcze (u mnie brąz i niebieski)

    Kamyki dekoracyjne

Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier i mieszamy. Do czekoladowych dodajemy kakao.
    Do drugiej miski wkładamy miękkie masło lub margarynę i ubijamy do "białości". Dodajemy po jednym jajku i mleko ciągle miksując.
    Nie przerywając stopniowo dodajemy suche składniki. Gdy powstanie jednolita masa wkładamy ją do 2/3 wysokości papilotek.
    Do piekarnika nagrzanego do 180st. wkładamy babeczki i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. KREM:
    Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wg uznania dodajemy barwniki.
    Rękawem cukierniczym ozdabiamy babeczki.
    Dekorujemy...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy