Kolorowe andruty przekładane masą śmietanową z galaretką

4.99 (198 ocen)

  • 30 min

Słodka przekąska z wafli z kolorowymi galaretkami. Dla dzieci i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 duże kwadratowe wafle

    Masa z galaretkami:
    1 kostka masła
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    75 g suchej galaretki truskawkowej
    75 g suchej galaretki agrestowej


Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Kolorowe andruty przekładane masą śmietanową z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na masę z galaretkami 1. Masło, cukier- razem topimy w rondelku.
    Śmietanę rozbełtowujemy razem z surowym jajkiem.
    Łączymy razem.
    Masę dzielimy na dwie części.
    Do jednej wsypujemy galaretkę czerwoną, a do drugiej- zieloną.
  • masy z galaretek 2. Zagotowujemy obie masy osobno do zgęstnienia. Studzimy.
  • masa czerwona na waflu 3. Masą czerwoną smarujemy jeden wafel. Przykrywamy drugim.
  • masa zielona na waflu 4. Smarujemy masą zieloną. Przykrywamy waflem.
    Całość obciążamy. Zostawiamy na ok. godzinę.
  • gotowe wafle z masą z galaretek 5. Przełożone andruty kroimy dowolnie na małe kwadraciki lub romby.
  • pokrojone wafle z masą z galaretek 6. Smacznego :)

Porady

Musimy uważać, aby nie ściąć jajka. W tym celu dobrze je trzeba rozbełtać z zimną śmietaną. Możemy wafle przekładać wieloma galaretkami i je piętrować. Można gotowe wafle zabrać na pikniki, czy wycieczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka agrestowa Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować