Kolorowe wafelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę mannę zalać mlekiem, odstawić na 10 minut i ugotować. Masło zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ostudzoną kaszą. Krem podzielić na 4 części.
2.Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250 ml wody, ostudzić i połączyć z 1/3 ilości kremu. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250 ml wody i zostawić do wystudzenia.
3.Blachę wielkości wafli wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej 1 wafel. Na górę nałożyć pierwszy krem, na to wylać lekko tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawić do lodówki aż stężeje. Na galaretkę wyłożyć kolejny krem, na to wafel, w końcu trzeci krem i znowu wafel.
4.Całość przykryć papierem śniadaniowym, obciążyć np. deską do krojenia i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia kroić na małe kawałki. Przechowywać w lodówce.
5.Układamy :
1 - wafel
2 -jedna część kaszy bez galaretki
3- galaretka wiśniowa
4- druga część kaszy z pierwszą galaretką
5-wafel
6-trzecia część kaszy z druga galaretką
7 -wafel
8-czwarta część kaszy z trzecią galaretką
9- wafel
Komentarze