puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
kilka liści sałaty (4-5 szt.)
pół długiego ogórka
pomidor lub kilka koktajlowych
czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
kilka oliwek (można pominąć)
sól , pieprz
2 ząbki czosnku
łyżka octu winnego
Kolorowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki,ogórek obrać i pokroić w półplasterki, pomidora w małe cząstki,cebulę w talarki, oliwki w plasterki, jajko w cząstki.
Tuńczyka odsączyć z oliwy, widelcem podzielić delikatnie na mniejsze kawałki,nie rozdraniać zbyt mocno (oliwę zachować do sosu)
Układać składniki sałatki w salaterce na przemian, nie mieszać, jedno jajko zostawić do dekoracji.
Do oleju wcisnąć czosnek,dodać ocet i przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i polać sałatkę.
Na wierzchu ułożyć jajko.
Schłodzić w lodówce pół godziny.
Komentarze