Kolorowa sałatka z roszponką

0 (0 ocen)

Kolorowy mix warzyw i jabłuszka. Sałatka z delikatną roszponką, kawałkami pikantnie doprawionego twarogu, polana korzenno - miodowym winegretem. Pyszne i zdrowe, a także pożywne i lekkie danie. Świetnie smakuje z ciemnym pieczywem. Może też być dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora (300 g)
    300 g pomidorków koktajlowych (np. mieszane - żółte gruszkowe i czerwone)
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    1 duże kwaśne jabłko (150 g)
    1 średnia biała cebula (100 g)
    75 g roszponki

    Ser:
    250 g twarogu półtłustego 4%
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Sos:
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka płynnego miodu
    1/3 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    kolorowy pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki Sosy Winegret Ser

Kolorowa sałatka z roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowa sałatka z roszponką 1. Składniki przeznaczone na sos wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu, by składniki się przegryzły (co najmniej 15 min).
  • Kolorowa sałatka z roszponką 2. Twaróg wymieszać z przyprawami do smaku i odłożyć w chłodne miejsce.
  • Kolorowa sałatka z roszponką 3. Kalafior podzielić na małe cząstki i krótko obgotować (ok. 3 min) w lekko osolonej wodzie. Następnie osączyć, wystudzić i przełożyć do naczynia.
    Pozbawione gniazd nasiennych jabłko pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Rozdrobnione składniki dołożyć do kalafiora, dodać osączoną fasolę oraz roszponkę Całość delikatnie przemieszać. Porcje warzyw i jabłka rozłożyć na talerzach, obłożyć kawałkami twarogu, całość polewając sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować