Kolorowa sałatka z ogórków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i pokroić na kawałki. Marchew i seler zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w paseczki a cebulę w pióra.
2.Wszystkie warzywa wymieszać i zalać solanką. Odstawić na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, by lepiej puściło soki. Można czymś docisnąć, np pokrywka od garnka lub tacą.
3.Po 3 godzinach, sałatkę odcedzić na sicie i w miedzy czasie nastawić zalewę do gotowania i przygotować słoiki. Ja do każdego słoika dałam kawałek liści selera po kilka ziaren kolendry, kilka ziaren gorczycy i po kulce ziela angielskiego.
4.Do gotującej się zalewy, dodać warzywa i chwilkę gotować. Następnie przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 min.
Komentarze