Kolorowa sałatka z awokado

4.5 (142 ocen)

  • 12 min

Moja ulubiona. Lekka, smaczna, a jednocześnie sycąca i bardzo zdrowa. W towarzystwie grzanek z ciemnego pieczywa wystarczy za cały obiad w upalne dni.

  • 12 min

Składniki:

  • - duże, dojrzałe awokado,
    - 2-3 pomidory,
    - 12-15 sztuk zielonych oliwek,
    - 4-5 suszonych pomidorów,
    - 2 łyżki oleju z pestek dyni (może być także oliwa z suszonych pomidorów),
    - kilka listków bazylii (+ do dekoracji),
    - spora szczypta suszonego oregano,
    - sól morska,
    - ewentualnie czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kolorowa sałatka z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado i pomidory myjemy, osuszamy.
    Z pomidorów zdejmujemy skórkę, miąższ kroimy w kostkę.
    Oliwki osączamy, kroimy w pierścionki.
    Pomidory kroimy w kosteczkę.
    Awokado przecinamy na wzdłuż pół, przekręcamy, usuwamy pestkę i skórę, miąższ kroimy w kostkę. Bazylię siekamy.
  • 2. Wszystkie składniki poza awokado mieszamy w misce z oregano, bazylią solą i ewentualnie pieprzem.
    Delikatnie łączymy z awokado.
    Przed podaniem sałatkę polewamy olejem z pestek dyni (lub ulubioną oliwą), dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i awokado

To może cię zainteresować