Kolorowa sałatka warzywna

4.5 (152 ocen)

Smakuje wyśmienicie, dzięki niej zimą możemy przypomnieć sobie smak lata.

Składniki:

  • brokuł
    1 kg ogórków
    1 kg marchewki
    1 kabaczek
    po jednej papryce zielonej czerwonej i żółtej
    1 kg cebuli
    1 kalafior
    1 kg fasolki szparagowej
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 liście selera
    1,5 łyżki soli
    2 łyżki kurkumy
    1 łyżeczkę chili
    pieprz

    ZALEWA:
    1,5 szkl octu
    2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kolorowa sałatka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Papryki kroimy w kostkę, brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki, marchewkę, kabaczka, ogórki kroimy w plastry, z fasolki odcinamy końcówki. Fasolkę obgotowujemy przez ok 5 min. Natkę i selera siekamy. Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na 12 godz.
  • 2. Ocet zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Wlewamy do warzyw. Dodajemy chili kurkume i pieprz [(do smaku) nie za duzo bo chili jest ostre]
  • 3. Ponownie odstawiamy na 3 godz. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 4. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 10 min.

Porady

Z podanych składników wychodzi ok. 12 słoików 0.5l

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować