papryka czerwona 1 duża
papryka zielona 1 średnia
papryka żółta 1 mała
cebula biała średnia
boczek surowy 60 g
pieczarki 200 g
kukurydza w puszce ok. 120 g
ząbki czosnku 4 sztuki
Imbir kandyzowany 6-7 kawałków
natka pietruszki kilka gałązek
pieprz czarny mielony
sól do smaku
Kolorowa sałatka saby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą paprykę kroimy w grubszą kostkę , cebulę drobno siekamy.
Pieczarki płuczemy i kroimy w paski. Plasterki boczku tniemy na mniejsze kawałki. Rozgniatamy obrane ząbki czosnku.
Na rozgrzanej patelni o grubym dnie przesmażamy boczek z cebulą.
Jeśli boczek jest chudy dodajmy odrobinę oleju.
Około 1/2 puszki kukurydzy wykładamy na sitko, zostawiamy żeby dobrze obciekła.
Do przesmażonego boczku dodajemy , pokrojony czosnek , pieczarki , 2-3 kawałki posiekanego imbiru i wszystkie papryki.Cały czas mieszając , całość szybko przesmażamy na sporym ogniu. Zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy ok. 5 minut .
Dalej smażymy bez pokrywki jakieś 10-15 minut. Pod koniec dodajemy resztę pokrojonego imbiru.
Patelnię zdejmujemy z palnika i gdy lekko przestygnie dodajemy kukurydzę , przyprawiamy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do salaterki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze