Kolorowa sałatka Saby

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja wersja sałatki na ciepło .

  • 30 min

Składniki:

  • papryka czerwona 1 duża
    papryka zielona 1 średnia
    papryka żółta 1 mała
    cebula biała średnia
    boczek surowy 60 g
    pieczarki 200 g
    kukurydza w puszce ok. 120 g
    ząbki czosnku 4 sztuki
    Imbir kandyzowany 6-7 kawałków
    natka pietruszki kilka gałązek
    pieprz czarny mielony
    sól do smaku

Kolorowa sałatka saby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1knapbl 1. Umytą paprykę kroimy w grubszą kostkę , cebulę drobno siekamy.
    Pieczarki płuczemy i kroimy w paski. Plasterki boczku tniemy na mniejsze kawałki. Rozgniatamy obrane ząbki czosnku.
    Na rozgrzanej patelni o grubym dnie przesmażamy boczek z cebulą.
    Jeśli boczek jest chudy dodajmy odrobinę oleju.
    Około 1/2 puszki kukurydzy wykładamy na sitko, zostawiamy żeby dobrze obciekła.
    Do przesmażonego boczku dodajemy , pokrojony czosnek , pieczarki , 2-3 kawałki posiekanego imbiru i wszystkie papryki.Cały czas mieszając , całość szybko przesmażamy na sporym ogniu. Zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy ok. 5 minut .
    Dalej smażymy bez pokrywki jakieś 10-15 minut. Pod koniec dodajemy resztę pokrojonego imbiru.
    Patelnię zdejmujemy z palnika i gdy lekko przestygnie dodajemy kukurydzę , przyprawiamy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy.
    Całość przekładamy do salaterki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy