Kolorowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,wymieszać i wlać po równo do 3 szklanek.
1. Warstwa kakaowa:
3 żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru,następnie dodać3 łyżki kakao,ubitą pianę z 2 białek i żelatynę z jednej szklanki,wlać po równo do pucharków i wstawić do lodówki.
2.Warstwa żółta:
3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru,dodać cukier waniliowy,pianę ubitą z 2 białek i żelatynę z następnej szklanki.Wlać na zastygniętą warstwę kakaową.
3.Warstwa biała:
Szklankę śmietany ubić z 3 łyżkami cukru i szczyptą cukru waniliowego,dodać pianę ubitą z 2 białek i ostatnią szklankę żelatyny.Wlać na zastygniętą warstwę żółtą.
4.Galaretka(przyrządzić według przepisu)tężejącą galaretkę wlać na warstwę białą.
Porady
Piankę można przygotować również w tortownicy i podać jako torcik.Czasami robię ją z owocami
Komentarze