Kolorowa babka tulipan

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Lubię tę babkę za kolory.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kost margaryna palma,
    6 szt jajka,
    0,5 szkl olej,
    2 szkl mąka,
    1i1/2 szkl cukier,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    1 szt cukier waniliowy,
    2 łyżki kakao,
    1 szt kisiel wiśniowy bez cukru,
    1 szt kisiel cytrynowy bez cukru,
    2 łyżki mak suchy
    polewa zielona do dekoracji
    płatki migdałów do dekoracji







Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowa babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ubitą pianę z białek,wymieszać łyżką.Ciasto podzielić na 4 części:
    Dodać:
    do I - kisiel cytrynowy
    do II - kakao
    do III - kisiel wiśniowy
    do IV - mak

    Formę babkową wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i kłaść ciasta warstwami kolejno od I do IV.
    Surowe ciasto w formie przekroić nożem wkoło formy.Piec w 170 st z termoobiegiem około 40 min a najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.Zimną babkę polukrować i obsypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kolorowa babka "Kwitnący tulipan"

4.47 (192 ocen)

Babka tulipan

4.91 (150 ocen)

Babka tulipan

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

image-0ma7srf

To może cię zainteresować