Kolorowa winna sałatka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sałatka świetnie smakuje w towarzystwie kaczki i gęsi, jest bardzo winna i delikatna. Sałatkę przygotowuje się ekspresowo, ma bardzo oryginalny wygląd. Jest bardzo tania.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki mrożonej czerwonej porzeczki
    1 czerwona cebula
    1/2 kapusty pekińskiej
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka suszonego koperku
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki octu balsamicznego
    sól do smaku
    1 łyżka posiekanej pietruszki

Kolorowa winna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy dość cienko a cebulkę w drobna kosteczkę. Porzeczkę wyjmujemy z zamrażalnika na 15- 20 minut przed podaniem.
    Z oliwy, octu, wody, koperku, pietruszki, soku z cytryny i soli robimy sos. Kapustę mieszamy wraz z cebulka i sosem. Porzeczkę wykładamy do salaterki przed podaniem.

Porady

Porzeczkę świeżą zawsze warto zamrozić w plastikowych pojemniczkach , w zimie do sałatki rewelacja.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy