Kołoczki śląskie

4.5 (170 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kołoczki zwane również drożdżówkami robi się prawie tak samo jak wcześniej przedstawiony kołocz, z tym że są one mniejsze i chyba jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie zjeść coś pysznego to zapraszam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko letnie: 0.5 szklanki
    - drożdże swieże: 30 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mąka krupczatka: 200 gramów
    - mąka pszenna: 350 gramów
    - cukier: 110 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - mleko: 50 mililitrów
    - masło: 120 gramów
    - margaryna: 35 gramów

    - ser biały mielony: 600 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 8 łyżek
    - piana z białek: 2 sztuki
    - rodzynki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Kołoczki śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko posypać po wierchu mąką pszenną, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Odmierzyć do miski mąkę krupczatkę, pszenną, cukier, sól, 2 całe jajka i 2 żółtka.
    Do miski wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży i rozmieszać.
    Wlać stopione i schłodzone (przez dolanie ¼ szklanki zimnego mleka) masło i margarynę (na śląsku najbardziej popularna zawsze była margaryna Palma).
    Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki (u mnie konieczne było dosypanie dosyć sporej ilości mąki). Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Posypać ciasto mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać ok. 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie.
  • 3. Masę serową przygotować ugniatając przetarty ser z żółtkami i cukrem, a na koniec dodać pianę z białek i wcześniej sparzone rodzynki.
    Jeśli zdecydujecie się na masę makową to: wymieszać zmielony mak z cukrem i mlekiem.
  • 4. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyłożyć je na blat wysypany mąką i podzielić na kulki wielkości pięści, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • 5. Każdą bułeczkę rozwałkować, a na środku zrobić lekkie wgłębienie, które należy napełnić nadzieniem. Brzegi kołoczków posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200”C i piec przez 15-20 minut, do zarumienienia ciasta. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować