Mięciutkie bułeczki z rybnym nadzieniem wzbogaconym dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja szczególnie na piątkowy obiad. Kołaczyki mogą też stanowić lekką kolację lub 2 śniadanie. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.
Składniki:
(10 sztuk – 4-5 porcji):
• CIASTO:
• 450g mąki pszennej,
• 25g świeżych drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka cukru,
• 50g mleka w proszku,
• 70 g masła,
• 1 jajko,
• 220ml ciepłej wody,
• NADZIENIE:
• 300g filetu z dorsza (lub innej ryby),
• 6 suszonych pomidorów,
• 1 por (biała część),
• Sól,
• Pieprz,
• Sok z cytryny,
• ½ pęczka natki pietruszki,
• DODATKOWO:
• 1 jajko,
• Sezam,
• Masło do smażenia
Kołaczki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłej wodzie rozpuszczamy mleko w proszku. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany, ewentualnie dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut.
2. W misce roztrzepujemy jajko z solą, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło.
3.Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 60minut).
4.Wyrośnięte ciasto.
5.Dorsza oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i dostawiamy na co najmniej pół godziny. Pora kroimy w pół krążki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Rybę obsmażamy na maśle na patelni i studzimy.
6. Gdy ryba przestygnie dzielimy ją widelcem na mniejsze części. Pokrojonego pora smażymy kilka minut na maśle, pod koniec dodajemy pomidory. Warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy. Warzywa łączymy z dorszem i posiekaną natką, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
7.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 części (po 87g każda). Każdą z części ciasta rozklepujemy ręką na płaski krążek. Nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
8.Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Bułeczki podajemy na ciepło lub na zimno. Na ciepło proponuję podać je z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Komentarze