Kołaczyki śląskie

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie traktuję jako hobby. Uwielbiam spędzać czas w kuchni na przygotowywaniu wypieków. Sprawia mi to wielką przyjemność.

Składniki:

  • Ciasto: 1 kg mąki
    ● 75 g drożdży
    ● szczypta soli
    ● 2 szklanki ciepłego mleka
    ● 2 jajka
    ● 200 g masła
    ● 200 g cukru
    Masa serowa: 1 kg sera
    ● 2 jajka
    ● 2 żółtka
    ● 100 g masła
    ● 130 g cukru
    ● sok z cytryny
    ● cukier waniliowy
    ● 2-3 łyżki kaszy manny
    Posypka: 250 g masła
    ● 250 g cukru
    ● 1/4 op. cukru waniliowego
    ● 450 g mąki
    ● śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kołaczyki śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto. Posypujemy
    mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ser mielimy dwukrotnie, dodajemy
    roztopione masło i mieszamy.
    Jajka ubijamy z cukrami,
    dodajemy do sera, mieszamy.
    Dodajemy sok z cytryny i kaszę
    manną, mieszamy.
  • 3. Posypka: masło ucieramy
    z cukrami na puch. Stopniowo
    dodajemy mąkę (ciasto ma być
    elastyczne). Formujemy 3 kule
    i odstawiamy.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego
    formujemy placuszki,
    nakładamy ser i zamykamy.
    Smarujemy śmietaną i kładziemy
    po 5 porcji posypki. Układamy
    na blasze co 4 cm. Pieczemy
    w temp. 220 °C 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować