KOKOS POD BEZĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

kruche ciasto z delikatną bezą

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1 kostka KASI

    2 szkl mąki

    2 żółtka

    2 łyż cukru

    3 łyż wody

    KREM:

    3 żółtka

    4 łyż cukru

    1 łyż mąki ziemniaczanej (lub budyniu)

    1 łyż Kasi

    2 szkl mleka

    200g wiórek

    BEZA:

    4 białka (lub więcej)

    4 łyż cukru

    szczypta soli

Kokos pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto - zagnieść i schłodzić.Następnie wylepić małą tortownicę, ponakłuwać i piec 15 min w 200'C.
  • 2. Krem -żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką.
    Zagotować mleko, gorącym zalać kogel-mogel i mieszając ogrzewać na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.Dodać wiórki KASIĘ - utrzeć i wyłożyć na podpieczone ciasto.Zapiec razem 20 min w 180'C.
  • 3. Beza- ubić na bardzo sztywną pianę.Nałożyć na kokosowy wierzch, zapiec 8-10 min w 160'C.
  • 4. Ciasto wystudzić, wstawić na noc do lodówki.Smacznego!
  • 5. Temperatura piekarnika : Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy