Kokosanki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mimo, iż po świętach jesteśmy przejedzeni, a kawałek ciasta jeszcze jest w lodówce, nie mogłam się oprzeć, by ich nie zrobić! Z tego przepisu wyszło mi 16 kostek :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka (oddzielić żółtko od białka): 4 sztuki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - olej: 8 łyżek
    - woda: 8 łyżek
    - sól szczypta: 1 szczypta
    POLEWA:
    125 G MARGARYNY, 0,5 SZKLANKI CUKRU,3 łYżECZKI KAKAO, WIóRKI KOKOSOWE DO OBSYPANIA:

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokosanki 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, ucierać na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę ucierać, by składniki się połączyły. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać z ciastem. Blachę do pieczenia nasmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp. około 170 C 35-45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać, by wystygło. Pokroić na kwadraty (prostokąty też mogą być :)). Kawałki oblewać polewą czekoladową, posypać wiórkami.
  • kokosanki 2. Polewa czekoladowa:

    około 1/4 kostki margaryny
    2-3 łyżki kakao
    około 1/2 szklanki cukru
    2 łyżki wody

    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier i odrobinę wody. Zagotować składniki ciągle mieszając, tak, by cukier się całkowicie rozpuścił. Wtedy polewa będzie klarowna i lśniąca. Jeśli chcemy, by była bardziej gęsta, wystarczy dodać więcej cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy