Mimo, iż po świętach jesteśmy przejedzeni, a kawałek ciasta jeszcze jest w lodówce, nie mogłam się oprzeć, by ich nie zrobić! Z tego przepisu wyszło mi 16 kostek :)
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka (oddzielić żółtko od białka): 4 sztuki
- mąka: 1.5 szklanki
- cukier: 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- olej: 8 łyżek
- woda: 8 łyżek
- sól szczypta: 1 szczypta
POLEWA:
125 G MARGARYNY, 0,5 SZKLANKI CUKRU,3 łYżECZKI KAKAO, WIóRKI KOKOSOWE DO OBSYPANIA:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, ucierać na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę ucierać, by składniki się połączyły. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać z ciastem. Blachę do pieczenia nasmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp. około 170 C 35-45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać, by wystygło. Pokroić na kwadraty (prostokąty też mogą być :)). Kawałki oblewać polewą czekoladową, posypać wiórkami.
2.Polewa czekoladowa:
około 1/4 kostki margaryny
2-3 łyżki kakao
około 1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier i odrobinę wody. Zagotować składniki ciągle mieszając, tak, by cukier się całkowicie rozpuścił. Wtedy polewa będzie klarowna i lśniąca. Jeśli chcemy, by była bardziej gęsta, wystarczy dodać więcej cukru.
Komentarze