Kokosowy ryż z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsyp do garnka. Mleczko kokosowe przelej do szklanki, dopełnij wodą. Taką mieszanką zalej ryż w garnku, dodaj szczyptę soli i wiórki kokosowe, gotuj do odparowania płynu. Jeśli pod koniec gotowania ryż nie będzie gotowy, dolej jeszcze troszkę wody. Gdy ryż będzie prawie gotowy zacznij smażyć mięso.
2.W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, oraz cukier. Papryczkę chili pokrój w drobne piórka, czosnek pokrój w plasterki. Zieloną cebulkę drobno posiekaj.
3.Rozgrzej oliwę na patelni. Na gorącą oliwę wrzuć plasterki czosnku oraz połowę papryczek chili. Podsmażaj mieszając około pół minuty. Dodaj mięso, i smaż całość, razem około 4 minut, aż mięso się zrumieni. Dodaj mieszankę sosu sojowego, smaż razem jeszcze około minuty. Do miseczek nałóż ryż oraz porcję mięsa, udekoruj listkami kolendry oraz pozostałą papryczką chili. Smacznego!
Komentarze