Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia

0 (0 ocen)

Słodki deser dla małych i dużych łasuchów. Połączenie herbatników z kajmakiem i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny do zrobienia.

Składniki:

  • Na blaszkę 32x26cm

    2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g)
    500ml śmietanki 30%
    2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
    3 łyżki cukru pudru
    1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
    100g wiórek kokosowych
    1opakowanie śmietan fix
    50ml likieru o smaku toffi

    Ponadto:
    1 mleczna czekolada
    30ml mleka
    2 garści orzechów ziemnych
    30g płatków białej czekolady

Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części.
    Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników.
    Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi.
    Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek.
  • 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Porady

Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki temu pyszny deser lodowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy