Kokosowo - cytrynowa zupa rozgrzewająca

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealna zupa na chłodne, jesienne obiady.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA::
    - mleko kokosowe (gęste, schłodzone): 1 puszka
    - pierś kurczka: 2 sztuki
    - serek topiony w kiszce: 100 gramów
    - bulion warzywny lub mięsny: 500 mililitrów
    - sos chilli - czosnek: 4 łyżki
    - czosnek/ząbki: 4 ząbki
    - pietruszka lub kolendra: 0.5 pęczka
    - papryczki chilli: 2 sztuki
    - kardamon: 2 sztuki
    - makaron ryżowy wstążki: 1 opakowanie
    - oliwa z oliwek lub olej: 50 mililitrów
    - sól morska: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - skórka cytrynowa: 2 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - sok z cyrtyny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kokosowo - cytrynowa zupa rozgrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, ściągamy błonki i wycinamy tłuste kawałki
    (dokarmiamy kota), kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miseczki. Do
    mięsa dodajemy sos chilli z czosnkiem, posiekane drobno ząbki czosnku,
    sok z cytryny oraz skórkę z dwóch cytryn. Marynujemy przez dwie - trzy
    godziny.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Kiedy mięso
    się zetnie, zestawiamy je z ognia.
  • 2. W garnku grzejemy bulion, dodajemy listki laurowe, ziarenka kardamonu,
    posiekane drobno papryczki. Kiedy bulion się zagotuje, dodajemy
    mleczko kokosowe oraz serek topiony. Dokładnie mieszamy, dodajemy
    mięso i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę.

    Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu - jest to
    niezwykle szybkie i proste. ;)

    Zupę koniecznie podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować