Kokosowo - cytrynowa zupa rozgrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, ściągamy błonki i wycinamy tłuste kawałki
(dokarmiamy kota), kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miseczki. Do
mięsa dodajemy sos chilli z czosnkiem, posiekane drobno ząbki czosnku,
sok z cytryny oraz skórkę z dwóch cytryn. Marynujemy przez dwie - trzy
godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Kiedy mięso
się zetnie, zestawiamy je z ognia.
2.W garnku grzejemy bulion, dodajemy listki laurowe, ziarenka kardamonu,
posiekane drobno papryczki. Kiedy bulion się zagotuje, dodajemy
mleczko kokosowe oraz serek topiony. Dokładnie mieszamy, dodajemy
mięso i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu - jest to
niezwykle szybkie i proste. ;)
Komentarze