Ciasto jest proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z zeszytu mojej teściowej. Nie wiem dlaczego nosi taką nazwę - ale jest pyszne i pachnące kokosem. W sam raz do porannej kawy.
30 min
Składniki:
Ciasto:
Średnica tortownicy 27 cm
5 jajek
10 dag masła
10 dag cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
10 dag masła
20 dag cukru
100 ml mleka
20-25 dag wiórków kokosowych
Tabliczka twardej czekolady do dekoracji
Kokosowiec wandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie masy kokosowej:
Mleko zagotować w rondelku, dodać masło, cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajmy wiórki kokosowe, mieszamy odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli do białości. Dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy do masy.
Formę do pieczenia ( tortownica ) natłuścić, wysypać bułką tartą i wykładamy ciasto. Na wierzch wykładamy ostudzoną masę kokosową i łyżką wgniatamy w głąb ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto dekorujemy startą na tarce czekoladą.
Porady
Można również wykonać kokosowiec w wersji ciasta jasnego.
Komentarze