Kokosowe racuchy z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

Słodkie, kokosowe, z lekkim posmakiem karmelizowanych gruszek. Moim bliskim bardzo zasmakowały!

Składniki:

  • Karmelizowane gruszki:
    2 gruszki
    2 łyżki cukru

    Ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    150 ml ciepłego mleka
    1 duże jajko
    1 szkl mąki pszennej tortowej
    50 g wiórek kokosowych+ 1/2 szkl wrzącego mleka

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Karmel

Kokosowe racuchy z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zkarmelizować cukier. Gdy nabierze ładnego koloru dodać pokrojoną gruszkę i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Ciasto: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Następnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru płynu.

    Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier i 1/2 szkl mąki. Wszystko dobrze wymieszać widelcem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, ostudzone wiórki kokosowe i karmelizowane gruszki. Wymieszać do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, za pomocą oprószanej w mące łyżki nakładać porcję ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Usmażone od razu odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło oprószając cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 18 racuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kokos Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować