Kokosowe racuchy z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zkarmelizować cukier. Gdy nabierze ładnego koloru dodać pokrojoną gruszkę i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2.Ciasto: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Następnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru płynu.
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier i 1/2 szkl mąki. Wszystko dobrze wymieszać widelcem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, ostudzone wiórki kokosowe i karmelizowane gruszki. Wymieszać do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut.
3.Na patelni rozgrzać olej, za pomocą oprószanej w mące łyżki nakładać porcję ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Usmażone od razu odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło oprószając cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze