Puszyste i delikatne, kokosowe pancakes. Placki są bez glutenu, mleka i cukru. Idealna na śniadanie lub poobiedni deser.
30 min
Składniki:
Na 6 dużych sztuk (śr. 12 cm.):
• 90 g. mąki ryżowej
• 60 g. mąki kukurydzianej
• 50 g. mąki z tapioki
• 1 jajko
• 30 g. ksylitolu
• 3/4 puszki mleka kokosowego
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżeczka sody
• 60-70 m. wody gazowanej
Kokosowe pancakes (bez glutenu, cukru, mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto powinno być aksamitne i gładkie, o konsystencji gęstej śmietany.
Na suchą patelnie wlewamy ciasto - 2-3 łyżki na patelnie o średnicy 12 cm. Kiedy ciasto urośnie, na wierzchu pojawią się bąbelki, a brzegi będą suche - obracamy placki na druga stronę.
Podajemy z syropem klonowym, dżemem lub owocami.
Komentarze