Kokosowe Jabłuszko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny jabłecznik pod kokosowa pierzynką, piekę go od dawna. Ciasto na spód ucieram w makutrze - jestem zwolennikiem starszych rozwiązań :) Forma, w której piekłam: 24 cm x 33 cm, ale ciasto można upiec również w mniejszej lub tortownicy:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 5 jajek
    - 3/4 szkl. cukru
    - 20 dkg margaryny "palmy z murzynkiem"
    - 2 szkl. mąki pszennej
    - 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 łyżek kwaśnej śmietany

    Jabłka:

    - 1,5 kg jabłek kwaskowatych
    - cynamon do smaku

    Kokosowa pianka:

    - 1,5 szkl kokosu
    - 3/4 szkl cukru
    - łyżka mąki ziemniaczanej
    - szczypta proszku do pieczenia
    - 5 białek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać przemiennie żółtka oraz śmietanę. Ucierać na puszystą masę, następnie dodawać po kilka łyżek mieszanki mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć na blaszkę z pergaminem.
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem do smaku. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C, piec przez 40 minut.
    Białku ubić ze szczyptą soli, dodać cukier-ubijać na sztywną masę. Dodać kokos wymieszany z mąką i proszkiem, całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze przez 15 minut:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować