Kaszę gryczaną możemy przyrządzać nie tylko na wytrawnie, ale również na słodko. Myślę, że te babeczki zachwycą niejednego swoim smakiem. To jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam. Kasza gryczana zachwyca swoją wszechstronnością
60 min
Składniki:
100 g ugotowanej kaszy gryczanej,
skórka z ½ cytryny,
2 jajka,
serek mascarpone 125 g,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
15g mąki pszennej,
żurawina 20g,
imbir 2 cm,
szczypta proszku do pieczenia,
cukier kokosowy 60g,
masło do wysmarowania foremek
Kokosowe babeczki z kaszą gryczaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy i odważamy 100g i umieszczamy ją w naczyniu blendera – miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.Foremki na babeczki smarujemy masłem (najlepiej za pomocą pędzelka) i obsypujemy cukrem kokosowym. Wstawiamy je do lodówki. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mascarpone i mieszamy.
3.Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 25g cukru kokosowego i ucieramy je. Z cytryny ścieramy skórkę i dodajemy do kaszy. Dodajemy również starty korzeń imbiru, mieszamy. Kolejno do masy dodajemy żółtka z cukrem oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną i szczyptę proszku do pieczenia.
4.Białka ubijamy z 25g cukru na sztywną pianę. Białka partiami przekładamy do pozostałej masy i delikatnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna dosypujemy jeszcze trochę mąki. Masę przekładamy do zimnych foremek.
5.W masie zanurzamy żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego :)
Komentarze