KOKOSOWA ŚNIEŻYNKA

4.5 (154 ocen)

Bardzo delikatne i smaczne ciasto.Dodatek likieru kokosowego sprawia,że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku.

Składniki:

  • BISZKOPT

    5 jajek
    1/2 szk.mąki tortowej
    1/2 szk.kartoflanki
    3/4 szk.cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    I WARSTWA
    250 ml. śmietany 30%
    250 gr. serka mascarpone
    100 gr. białej czekolady
    1 op.Śmietan Fix
    2 łyżki likieru kokosowego
    3 batony Bounty trio / 9 pojedynczych batoników/

    II WARSTWA

    500 ml. śmietany 30%
    2 op.Śmietan Fix
    200 gr. białej czekolady
    4 łyżki likieru kokosowego
    2 szk.wiórek kokosowych
    1/2 szk.cukru
    1 szk.wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowa śnieżynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać kolejno cukier,utarte z szczyptą soli żółtka.Na koniec wsypać wymieszane i przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Całość ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.Ciasto wyjąć,przestudzić i przeciąć na dwa placki.
  • 2. PRZYGOTOWAĆ WARSTWY
  • 3. WARSTWA I
    Śmietanę ubić z Śmietan Fix na sztywną pianę.Czekoladę rozpuścić w likierze kokosowym,przestudzić.Do ubitej śmietany dodać ser,ciągle ubijając na niskich obrotach dodać przestudzoną czekoladę.
  • 4. WARSTWA II
    Czekolady rozpuścić w likierze kokosowym,przestudzić.Wiórki kokosowe ugotować z wodzie z dodatkiem cukru do czasu całkowitego odparowania wody,przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywna pianę z Śmietan Fix,ciągle ubijając dodać wiórki kokosowe i przestudzoną czekoladę,wymieszać.
  • kokosowa śnieżynka 5. Pierwszą część biszkoptu skropić likierem kokosowym,przykryć pierwszą warstwą śmietanową.Batony pokroić w plastry i ułożyć na tej warstwie lekko wciskając w śmietanę ,przykryć drugą połową biszkoptu.
  • kokosowa śnieżynka 6. Biszkopt skropić likierem,przykryć drugą warstwą śmietanowo kokosową,wyrównać.
  • kokosowa śnieżynka 7. Całość posypać startą mleczną czekoladą i ozdobić czekoladowymi serduszkami.

Porady

Likier kokosowy można przygotować samemu a pozostałe wiórki wykorzystać właśnie do tego ciasta. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/likier-kokosowy-7

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować