Kokosowa tarta jaglana, wegańska i bezglutenowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna tarta intensywnie kokosowa na jaglano-kakaowym spodzie, wypełniona kokosowym budyniem. Tarta bogata jest w wiele witamin i składników mineralnych, więc nie musimy obawiać się wyrzutów sumienia po zjedzeniu 1 lub 2 kawałków.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    100 g suchej kaszy jaglanej
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżki kakao
    80 g suszonych owoców (moreli, śliwek, daktyli, rodzynek)
    4 łyżki mąki jaglanej
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

    Krem budyniowo-kokosowy:
    1/2 szkl. wiórków kokosowych
    1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    1 szkl. wody
    2 opakowania budyniu bezglutenowego
    3 łyżki ksylitolu/cukru (można dodać więcej wg. uznania)

    Dodatkowo:
    płatki migdałów, mieszanka tropikalna do posypania itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Kokosowa tarta jaglana, wegańska i bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  • 2. Następnego dnia gotujemy kaszę do miękkości, studzimy i do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy siemię lniane, mąkę, kakao, olej i mieszamy. Suszone owoce odsączamy z wody przekładamy do miski i dokładnie blendujemy. Owoce łączymy z kaszą i mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę wykładamy równo do silikonowej formy do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut.
  • 3. Mleczko kokosowe przelewamy do garnka. Dodajemy 1 szkl. wody i mieszamy. Odlewamy z garnka 3/4 szkl. i wsypujemy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy dodając wiórki i ksylitol/cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i intensywnie mieszamy. Na ostygnięty spód tarty wylewamy jeszcze ciepły budyń kokosowy. Przed podaniem tarte posypujemy wg. uznania mieszanką tropikalną, płatkami migdałów lub innymi wybranymi dodatkami. Ciasto podajemy schłodzone.

Porady

Wierzch tarty wg. uznania możecie posypać płatkami kokosa, płatkami migdałów lub ozdobić wiórkami białej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować