1.Najpierw robimy kurczakowe kotlety - kroimy pierś w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski, dodajemy jajko, srobię ziemniaczaną i starty na grubych oczkach ser. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety (lepimy w rękach kulki, które rozpłaszczamy na patelni). Smażymy z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Papierowym ręcznikiem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego przekrojone bułeczki - podgrzewamy aż będą ciepłe i chrupiące, ale nie twarde.
Dolną część bułki smarujemy musztardą i układamy liście sałaty. Następnie kotlet i smarujemy go sosem czosnkowym. Na sos kładziemy pomidor, ogórek, krążki cebulki i paprykę. Polewamy sosem pomidorowym i zamykamy górną częścią bułki.
Warto przebić patyczkiem, żeby się nie rozpadło. Podawać ciepłe.
Komentarze