Ciasto Kokietka

4.5 (165 ocen)

Ciasto przekładane, które łączy w sobie wiele smaków :-)

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny.

    Ciasto miodowe:
    25 dag mąki
    3 łyżki miodu płynnego
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    7 dag margaryny
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa jabłkowa:
    1 kg winnych jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka masła

    Masa serowa:
    50 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub waniliowego)
    2 galaretki czerwone

    Dodatki:
    1 puszka maku z bakaliami (ok. 90 dag)
    2 galaretki żółte rozpuszczona w 1/2 szklanki wody (dodać do maku)
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe przygotowane według przepisu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasto kokietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do takiej samej formy, co biszkopt (u mnie 25/35 cm.). Upiec w temp. 170*C przez ok. 40 min.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.
  • 3. Masa serowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Ciasto miodowe - masa jabłkowa - mak - biszkopt jasny - masa serowa - owoce brzoskwini zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Jabłka Mak Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować