Masa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła
Masa serowa:
50 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub waniliowego)
2 galaretki czerwone
Dodatki:
1 puszka maku z bakaliami (ok. 90 dag)
2 galaretki żółte rozpuszczona w 1/2 szklanki wody (dodać do maku)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe przygotowane według przepisu
Ciasto kokietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do takiej samej formy, co biszkopt (u mnie 25/35 cm.). Upiec w temp. 170*C przez ok. 40 min.
2.Masa jabłkowa:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.
3.Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Komentarze