Proste, smaczne i sycące danie, czyli makaron w sosie serowym z dodatkiem ostrych kabanosów i delikatnych orzechów pinii.
Składniki:
podstawowe z zestawu:
200 g makaronu kokardki
100 g mozzarelli w kulce
100 g serka topionego śmietankowego
100 g sera pleśniowego typu lazur niebieski
30 g orzechów pinii
podstawowy dodatkowy:
70 g kabanosów wieprzowo - wołowych z chili
robocze:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy do smażenia
sól himalajska
pieprz
czosnek niedźwiedzi
1 łyżka śmietany
ok. 4 łyżki wody z gotowania makaronu
Makaron kokardki w trzech serach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Wrzucić pokrojoną mozzarellę, ser topiony i rozdrobniony ser pleśniowy, dodać śmietanę, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Mieszać do momentu roztopienia się serów, wlać wodę z gotowania makaronu, aby sos był bardziej płynny.
Na końcu dodać makaron i pokrojone kabanosy. Dokładnie połączyć składniki.
Gotowe danie przełożyć na talerze. Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, posypując nimi makaron. Całość dodatkowo posypać świeżym koprem.
Komentarze