Koktajl truskawkowo-bazyliowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Koktajl truskawkowo-bazyliowy na bazie jogurtu z nutą wanilii i mięty. Przepyszny i lekki...

  • 10 min

Składniki:

  • - truskawki świeże: 200 gramów
    - jogurt waniliowy: 350 mililitrów
    - bazylia liście: 15- 20 sztuk
    - mięta - listki: 4 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 2 łyżeczki (niekoniecznie)
    - miód naturalny lub cukier trzcinowy: 2 łyżeczki

Koktajl truskawkowo-bazyliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki wciąż na straganach 1. Umyć truskawki. Oderwać szypułki, owoce wrzucić do blendera,wlać jogurt, dodać miód, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
  • koktajl świeżość i uroda 2. Wrzucić umyte liście bazylii i mięty, ponownie zmiksować, tym razem krótko.Przelać do wysokich szklanek.Truskawki pokroić na cienkie plasterki i wrzucić na wierzch koktajlu. Podawać schłodzony.

Porady

Zamiast ekstraktu z wanilii i cukru trzcinowego koktajl można posłodzić cukrem pudrem z aromatem waniliowym ( w sprzedaży np. Diamant).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy