Kociołek kalafiorowy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior dzielimy na małe różyczki. Pora oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
2.W szybkowarze rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso mielone i smażymy mieszając, aż straci różowy kolor. Dokładamy marchewkę i pora, mieszamy i chwilę razem dusimy, przyprawiamy szczyptą ziół prowansalskich. Wlewamy połowę gorącego rosołu, na wierzch wykładamy różyczki kalafiora. Zamykamy szybkowar i gotujemy 10 minut od momentu, gdy z zaworu zacznie wydobywać się para.
3.Do pozostałego rosołu wkładamy ser topiony i podgrzewamy mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
4.Z szybkowara wypuszczamy parę zgodnie z instrukcją obsługi, otwieramy. Zawartość mieszamy, dodajemy rosół z rozpuszczonym serkiem. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze