Kociołek kalafiorowy z mięsem

0 (0 ocen)

Bardzo gęsta i sycąca zupa mięsno - kalafiorowa

Składniki:

  • 40 dag mielonej łopatki wieprzowej
    1 kalafior
    2 marchewki
    1 por (jasna część)
    200 g sera topionego (2 duże kostki)
    1/2 litra rosołu (może być z kostki)
    2 łyżki oleju
    szczypta ziół prowansalskich
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    ew. sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Kociołek kalafiorowy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Pora oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
  • 2. W szybkowarze rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso mielone i smażymy mieszając, aż straci różowy kolor. Dokładamy marchewkę i pora, mieszamy i chwilę razem dusimy, przyprawiamy szczyptą ziół prowansalskich. Wlewamy połowę gorącego rosołu, na wierzch wykładamy różyczki kalafiora. Zamykamy szybkowar i gotujemy 10 minut od momentu, gdy z zaworu zacznie wydobywać się para.
  • 3. Do pozostałego rosołu wkładamy ser topiony i podgrzewamy mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • 4. Z szybkowara wypuszczamy parę zgodnie z instrukcją obsługi, otwieramy. Zawartość mieszamy, dodajemy rosół z rozpuszczonym serkiem. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Potrawę podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować