Kociołek jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy i kroimy w półplasterki. Solimy i zostawiamy na 30 minut, aby puściły gorzki sok. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebule kroimy w grubą kostkę, cukinie – w półplasterki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pomidory sparzamy i obieramy.
2.Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy cukinię, paprykę i bakłażany. Warzywa dokładamy do cebuli.
3.Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany świeży tymianek. Dusimy razem 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Komentarze