Kociołek jarosza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem emerytką. Wcześniej pracowałam jako sprzedawca w sklepie. Codziennie wymyślam smaczne i zdrowe potrawy.

Składniki:

  • ● 2 duże cebule
    ● 2 cukinie
    ● 2 bakłażany
    ● 6 ząbków czosnku
    ● 6 dużych pomidorów
    ● czerwona i zielona papryka
    ● szkl. oliwy
    ● gałązka świeżego tymianku
    ● sól
    ● pieprz

Kociołek jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kociołek jarosza 1. Bakłażany myjemy i kroimy w półplasterki. Solimy i zostawiamy na 30 minut, aby puściły gorzki sok. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Cebule kroimy w grubą kostkę, cukinie – w półplasterki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pomidory sparzamy i obieramy.
  • Kociołek jarosza 2. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy cukinię, paprykę i bakłażany. Warzywa dokładamy do cebuli.
  • Kociołek jarosza 3. Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany świeży tymianek. Dusimy razem 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy