Kociołek warzywny z pulpecikami

0 (0 ocen)

W sezonie najsmaczniejsze młode, świeże warzywa.

Składniki:

  • Pół małej białej kapusty
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    5 ziemniaków
    3 duże pomidory
    Mała cukinia
    200 g pieczarek
    Koncentrat pomidorowy
    Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ziarna ziela angielskiego
    Pulpety:
    300 g mięsa mielonego z łopatki
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki kaszy kukurydzianej
    Jajko
    Sól, pieprz

Kociołek warzywny z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, te które mają skórkę obieramy. Kapustę szatkujemy, pieczarki kroimy w talarki, resztę warzyw w kostkę. Zalewamy wodą kapustę,dodajemy przyprawy, gotujemy 15 min, później dodajemy pieczarki, gotujemy następne 15 min. Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki, paprykę, cebulę, pomidory. Gotujemy na małym ogniu ok 30 min.
    Mięso na pulpety mieszamy z kaszami i jajkiem, doprawiamy. Formujemy małe kuleczki.
    Wodę w oddzielnym garnku zagotować, wrzucać pulpeciki na ok 5 min. Delikatnie wyjąć i przełożyć do warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy