1.MASA BUDYNIOWA:
Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną i do smaku dodać cukru i cukru waniliowego. Podzielić na dwie części w stosunku 1/4 i 3/4
2.CIASTO:
Z margaryny, mąki, cukru i proszku do pieczenia zarobić ciasto.
Mak sparzyć i zmielić. Do maku dodać bakalie, miód i margarynę oraz olejek. Wszystko podgrzać aż do momentu połączenia składników.
Wyrobione wcześniej ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczką mak i formować kulki. Piec ok 25 min w 180*
3.UPIEC DWA BISZKOPTY JASNE JEDEN Z 6 A DRUGI Z 4 JAJ
4.Biszkopt jasny z 4 jaj posmarować marmoladą i zawinąć jak roladę, a następnie pokroić w ok 1 cm plastry.
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt jasny z 6 jaj- powidła - 1/4 masy budyniowej - kulki makowe - pozostała część masy budyniowej - rolada - pomiędzy każdą roladkę włożyć kawałki truskawek - zalać tężejącą galaretką
Komentarze