1.Białka ubić na sztywno z cukrem , żółtka dodawać po jednym a następnie wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i ocet.
2.Podzielić ciasto na trzy części:
- jedną zostawić białą,
- do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie,
- do trzeciej dodać 2 łyżeczki kakao.
Upiec 3 placki (blachę wyłożyć papierem do pieczenia, temperatura 180 stopni, czas pieczenia - około 25 minut). Ostudzić ciasto.
3.Wierzch jasnego ciasta wysmarować konfiturą wiśniową. Na to ułożyć wiśnie bez pestek lub inne owoce np. truskawki
Galaretki wiśniowe zmieszać w 2 szklankach wody. Tężejące wlać na wiśnie.
Przełożyć plackiem orzechowym.
Śmietanki ubić z mlekiem. Dodać galaretki agrestowe rozpuszczone w 1 szklance wody. Wyłozyć masę na ciasto orzechowe.
Przełożyć plackiem kakaowym.
Na wierzch wylać polewę czekoladową deserową
Komentarze