Babka jogurtowa z owsianką i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest to przepis na całkiem zgrabną babkę, która zawsze się udaje :)

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego, pełnotłustego
    250 g cukru
    1 cukier waniliowy
    150 ml oleju słonecznikowego
    4 jajka
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g mąki tortowej
    150 g drobnych płatków owsianych
    Suszona żurawina albo rodzynki
    Cukier puder
    Sok z cytryny

Babka jogurtowa z owsianką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka joguowa z owsianką i żurawiną 1. Jogurt wlać do miski. Dodać cukier, przesianą mąkę oraz olej. Wymieszać mikserem.
  • 2. Następnie dodać jajka, oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować wszystko około 8 minut.
  • 3. Na koniec dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką. Suszoną żurawinę obtaczamy w mące i następnie dodajemy do ciasta, mieszając łyżką.
  • 4. Wylać ciasto do wysmarowanej margaryną formy. Piec 50 minut w 200 stopniach C.
  • 5. Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukier musi mieć gęstą masę.

Porady

Rodzynki i suszoną żurawinę obtaczamy w mące by nie opadły na dno ciasta

Komentarze

Podobne przepisy