Torcik "Ptasie mleczko"

5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, kolorowy, delikatny deser dla dzieci i dorosłych. Prosty w wykonaniu. U mnie w domu często podawany jako torcik urodzinowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • duża paczka okrągłych biszkoptów
    3 różnokolorowe galaretki (żółta, czerwona, zielona)
    500 ml mleka skondensowanego- niesłodzonego
    dowolne owoce, sezonowe lub z puszki
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Torcik "ptasie mleczko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko skondensowane dzielimy na 3 równe części, wkładamy do lodówki.
  • 2. Rozpuszczamy galaretki, każdą w osobnym naczyniu w 1 szklance gorącej wody. Studzimy.
  • 3. Dużą tortownicę smarujemy dowolnym tłuszczem.
    Układamy na dno warstwę biszkoptów.
  • 4. Pierwszą porcję mleka ubijamy mikserem, ok. 3 min., wlewamy powoli przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Ubijamy chwilkę.
    Wylewamy na biszkopty.
  • Maliny doskonałym dodatkiem 5. Identyczne postępujemy z kolejnymi porcjami mleka i galaretek.
    Na galaretki układamy dowolne owoce.
  • 6. Pysznie smakują w tym torciku świeże maliny i banany.
    Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na noc do całkowitego stężenia.
  • Ptasie mleczko z malinami 7. Delikatnie wyjmujemy deser z tortownicy.
    Dekorujemy według uznania: owocami, kolorową , czekoladową posypką lub posypujemy startą czekoladą albo przesianym kakao.

Porady

Można zamiast biszkoptów upiec cienki jasny biszkopt. Pyszny deser ze świeżymi owocami: malinami, jagodami, truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Mleko Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować