Konfitury z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciekawa konfitura do mięs.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na 2 słoiczki 0,5 l.

    1 kg obranej, młodej cukinii (obieram obieraczką do warzyw)
    1/2 kg cukru
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    szczypta mielonych goździków
    aromat waniliowy

Konfitury z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w dosyć drobną kostkę, wykładamy na durszlak i na 10 minut zanurzamy w osolonym wrzątku - zrobi się lekko szklista. Odsączamy ją i w miarę możliwości przesuszamy.
  • 2. Z wody i cukru robimy syrop (w miarę możliwości rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie) - najlepiej zrobić to już w docelowym rondelku, w którym będziemy smażyć konfiturę. Do syropu dodajemy kwasek, aromat i goździki, wkładamy kostki cukinii i smażymy na małym ogniu ok. 30-45 minut, często mieszając (nie może się przypalić).
  • konfitura 3. Gotowe konfitury przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy pokrywkami i pasteryzujemy tradycyjną metodą przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy