KONFITURA Z MALIN

0 (0 ocen)

  • 60 min

Konfitura malinowa to pyszny dodatek do gofrów, ciast, naleśników itp.Sięgam po nie zwłaszcza zimową porą, wtedy najlepiej smakują również w herbatce.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 kg świeżych malin
    1 kg cukru
    1 łyżka soku z cytryny

Konfitura z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0iqxc0g 1. PRZYGOTOWANIE :

    Cukier wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować konfiturę, dodajemy maliny,lekko mieszamy, pozostawiamy na około 30 minut.
    Kiedy maliny puszczą sok, zaczynamy gotować konfiturę, mieszamy co 5-10 minut, pamiętając że sok się redukuje a konfitura gęstnieje i coraz łatwiej przywiera do dna naczynia dlatego mieszamy ją coraz częściej.
    Samo gotowanie zajmuje około 1 godziny w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Dla mnie wystarczającą gęstość uzyskuję op 1 godzinie, soki częściowo są zredukowane a konfitura jest już gęsta. Zakręcamy gaz.
    Na koniec wlewamy sok z cytryny, podkreśli on kolor i smak.
    Do wcześniej umytych słoiczków nalewamy gorącą konfiturę i zakręcamy dekielki.
    Tak przygotowane przetwory dodatkowo pasteryzuję w wodzie około 5 minut, licząc czas od momentu wrzenia wody.
    Mamy teraz pewność że nasze maliny przetrwają nawet nie jeden rok :)
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy