Konfitura z aronii

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.

Konfitura z z aronii z dodatkiem malin nie przesłodzona jak to bywa z kupnymi dżemami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg. aronii
    400 gram malin
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    400 gram cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną z gałązek aronię mrozimy przez 2 dni (by pozbyć się goryczki)

    Rozmrożoną aronię mieszamy z malinami i sokiem cytryny przekładamy do garnka najlepiej o grubym dnie posypujemy cukrem.

    Gotujemy około 2,5 godz na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki aż woda odparuje, a konfitura odpowiednio zgęstnieje.

    Do słoików przelać gorąca konfiturę mocno zakręcić i odstawić.

    U mnie wyszły 3 słoiki pojemności 350ml. i 1 maly pojemniczek

Porady

W prosty sposób można sprawdzić czy dżem jest już gotowy. Włóż talerz do zamrażalnika. Po około 10 minutach od czasu zagotowania się owoców z cukrem nałóż na zimny talerz łyżeczkę gorącego dżemu i włóż na minutę do lodówki. Jeśli po przejechaniu palcem po dżemie jego powierzchnia się pomarszczy to znaczy, że jest on już gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować