Konfitura z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aronię przebrać, oczyścić i opłukać.
2.Podlać wodą i dodać cukier. Mieszać od czasu do czasu, ponieważ wytwarza się sok.
3.Po zagotowaniu, gotować ok 30-40min i odstawić na kilka godz. (w moim przypadku to była cała noc)
4.Po upływie paru godzin, zagotować od nowa i na wolnym ogniu gotować do powstania gęstej masy. Pamiętajcie by dość często mieszać, bo zepsujecie sobie garnki:) Ja swoją konfiturę gotowałam chyba ok 2,5godz (nie sprawdziłam dokładnie czasu) ale wyszła taka jak chciałam.
5.Gorącym napełniać słoiczki, szczelnie zamknąć i odwracać do góry dnem.
Porady
Gdyby mimo wszystko było rzadkie, można dodać cukier żelujący. Bo dużo zależy od soczystości owoców.
Komentarze