Konfitura z truskawek i rabarbaru

4.49 (201 ocen)

Pyszna na kanapki jak również do deserów.

Składniki:

  • 3 długie laski rabarbaru
    1 kg truskawek
    3 szkl cukru
    2 żelfixy każdy na 1kg owoców
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z truskawek i rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Wrzucić do rondla, zasypać 1 szkl cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny aby puścił sok. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając aż zmięknie.
    Truskawki umyć, obrać i rozgnieść tłuczkiem, dosypać żelfixy i dokładnie wymieszać.
    Do rabarbaru dodać truskawki, wsypać resztę cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przekładać do słoiczków. Po zakręceniu stawiać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować