Konfitura truskawkowa z kiwi i sok truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 min

Mój ulubiony sposób na zamknięcie lata w słoiku. Konfitura wyśmienicie smakuje zimą do naleśników, a z soku powstałego przy jej produkcji można zrobić pyszny kompot lub dolać do herbaty.W taki sposób przygotowywała konfitury moja babcia gotując przez 3 dni po 1 godzinie.

  • 3 min

Składniki:

  • 4 kg dojrzałych truskawek
    1,5 kg cukru
    2 l wody
    6-8 kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury Sok

Konfitura truskawkowa z kiwi i sok truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj i oderwij szypułki. Wrzuć do dużego garnka tak aby truskawki napełniły go do 2/3 objętości. Podlej wodą i gotuj godzinę. Zbierz nadmiar soku do osobnego garnka.
  • 2. Następnego dnia dodaj 1 kg cukru i gotuj przez godzinę. Zbierz nadmiar soku.
    Do zebranego przez dwa dni soku dosyp pozostały cukier i zagotuj. Gorący wlewaj do butelek. Butelki stawiaj na ściereczce do góry dnem.
  • 3. Trzeciego dnia do konfitury dodaj obrane i pokrojone w plastry kiwi, gotuj przez godzinę. Gorącą wkładaj do słoików. Zakręć i postaw słoiki do góry dnem.

Porady

Pamiętaj aby często mieszać konfiturę w trakcie gotowania, aby się nie przypaliła. A jeśli już to się zdarzy, po prostu przełóż zawartość do drugiego garnka nie zeskrobując resztek z dna !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować