Dzięki czerwonej porzeczce konfitura zyskuje całkiem nowego smaku...jest zdecydowanie lepsza, a syrop, który otrzymujemy w trakcie przygotowywania konfitury jest gęsty i esencjonalny.
Składniki:
( z podanych proporcji zrobiłam 6 słoiczków ( po 150g ) konfitury i 2 litry syropu )
Konfitura i syrop truskawkowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku umieszczamy truskawki i zalewamy je wodą. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki zaczną się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy czerwone porzeczki oraz 1 kg cukru. Całość gotujemy ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. Można to zrobić wieczorem i pozostawić do rana. Po przestudzeniu zlewamy wytworzony sok. Przelewamy go przez sitko do osobnego garnka (u mnie wyszło 2,5 l. soku). W drugim garnku smażymy konfiturę z pozostałych owoców, wystarczy podsmażyć przez ok. 30 minut, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura stanie się gęsta. Do soku dodałam jeszcze 2 szklanki cukru, ale Wy możecie z tego zrezygnować. Gotujemy sok na wolnym ogniu ok. 2-3 godzin, aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Przetwory studzimy a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. Syrop również przelewamy do wyparzonych butelek i poddajemy pasteryzacji.
Komentarze