Konfitura i syrop truskawkowo-porzeczkowy

0 (0 ocen)

Dzięki czerwonej porzeczce konfitura zyskuje całkiem nowego smaku...jest zdecydowanie lepsza, a syrop, który otrzymujemy w trakcie przygotowywania konfitury jest gęsty i esencjonalny.

Składniki:

  • ( z podanych proporcji zrobiłam 6 słoiczków ( po 150g ) konfitury i 2 litry syropu )

    2,5 kg truskawek

    0,5 kg czerwonej porzeczki

    2 litry wody

    1 kg cukru + 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura i syrop truskawkowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku umieszczamy truskawki i zalewamy je wodą. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki zaczną się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy czerwone porzeczki oraz 1 kg cukru. Całość gotujemy ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. Można to zrobić wieczorem i pozostawić do rana. Po przestudzeniu zlewamy wytworzony sok. Przelewamy go przez sitko do osobnego garnka (u mnie wyszło 2,5 l. soku). W drugim garnku smażymy konfiturę z pozostałych owoców, wystarczy podsmażyć przez ok. 30 minut, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura stanie się gęsta. Do soku dodałam jeszcze 2 szklanki cukru, ale Wy możecie z tego zrezygnować. Gotujemy sok na wolnym ogniu ok. 2-3 godzin, aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Przetwory studzimy a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. Syrop również przelewamy do wyparzonych butelek i poddajemy pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować