Konfitura gruszkowa z białą czekoladą

4.43 (163 ocen)

  • 30 min

Mama w rodzinie uchodzi za mistrzynię przetworów. Konfitura gruszkowa w wykonaniu mamy może przyjąć kilka wersji: gruszka z imbirem, gruszka z bakaliami i czekoladą oraz gruszka z białą czekoladą na którą przepis dziś Wam prezentuję.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg twardych gruszek
    1 tabliczka białej czekolady
    1 szklanka cukru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.43 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura gruszkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w kostkę (około 1x1cm). Polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Po upływie 30 minut stawiamy gruszki na mały ogień i gotujemy aż całkowicie zmiękną i odparuje część soku który powstanie w pierwszej fazie gotowania.
  • 3. Pod koniec gotowania, jak gruszki już są prawie miękkie wrzucamy do garnka połamaną białą czekoladę. Mieszamy do roztopienia się czekolady i gorące przekładamy do wyparzonych słoików.

Porady

ja zwykle przygotowuje konfiturę z odmiany konferencji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować