Koń do zaprzęgu Mikołaja zamiast renifera

0 (0 ocen)

  • Średni

Koń jak wiadomo zawsze przy saniach ma renifery, jednak w tym roku było dużo grzecznych dzieci i renifery mogą nie dać rady, proponuję do zaprzęgu Mikołaja konika i to koniecznie z piernika.

  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna typu 550: 2 szklanki
    - miód pszczeli: 5 łyżek
    - cukier puder w młynku: 0.5 szklanki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - przyprawa do piernika*: 0.5 opakowania
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - kakao: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koń do zaprzęgu mikołaja zamiast renifera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę należy wyłożyć na stolnicę, wsypać w środek cukier puder, następnie dodać pszczeli naturalny płynny miód, dodać sparzone jajko, wsypać sodę oczyszczoną wraz z przyprawą do piernika i kakao, dodać masło i posiekać składniki, a następnie wyrobić składniki. Schłodzić w lodówce ciasto piernikowe.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkować ciasto wałkiem, po czym wykrawać gwiazdki różnej wielkości dzięki specjalnym foremkom do gwiazdek. Gwiazdeczki poukładać na natłuszczonej blasze i wstawić do pieczenia do temperatury około 170 stopni przez około 12-15 minut. Piec do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Upieczone gwiazdeczki ostudzić, ułożyć największą gwiazdkę na spodzie, posmarować lukrem gotowym, przykleić mniejszą gwiazdeczkę, posmarować ponownie lukrem i tak z każdą kolejną gwiazdką, od największej do najmniejszej. Uzyskaną choineczkę z gwiazdek ozdabiać lukrem i kolorowymi koralikami z masy cukrowej lub innymi elementami dekoracyjnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Mikołaja1

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort Mikołaja

Elisa Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. 4 godz.

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka "czapka Mikołaja"

To może cię zainteresować