Kompot z suszu

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Świąteczny kompot

  • 6 godz.

Składniki:

  • - 200 g suszonych śliwek
    - 200 g suszonych jabłek
    - 200 g suszonych gruszek
    - 200 g suszonych moreli
    - 100 g rodzynek
    - kilka goździków
    - łyżeczka cukru
    - pół łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżka miodu
    - 4 litry wody

Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce namaczamy we wrzącej wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy je, zalewamy 4 litrami wody, dodajemy goździki, miód, cynamon i cukier i gotujemy ok. 1 godzinę. Kompot z suszu podajemy lekko ciepły.
  • 2. Napój przechowujmy w lodówce. Zachowa świeżość i oryginalny smak nawet przez tydzień po Świętach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy