Kompot z truskawek z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Inspiracją do wykonania kompotu było zamiłowanie moich kubków smakowych do cynamonu. Prostota tego napoju zainspirowała nie tylko mnie, ale zauważyłam, że także moja mama dodaje cynamon do truskawek!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże truskawki: 2 kilogramy
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.5 kilograma
    - woda przegotowana gorąca: 1 litr

Kompot z truskawek z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy w szypułkach (żeby nie straciły wartości odżywczych). Następnie szypułkujemy.
  • 2. Słoiki napełniamy truskawkami, zostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni.
  • 3. Truskawki zasypujemy cukrem, około 4 łyżki stołowe na słoik (w zależności od upodobania i smaku owoców).
  • 4. Do każdego słoika dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu. Zalewamy gorącą przegotowaną wodą.
  • 5. Ostatni krok: Pasteryzacja. W piekarniku: 1 godzina. Na kuchence: w garnku - około 20 minut. Należy pamiętać, żeby nie dokręcać wieczek słoików. Dopiero po procesie pasteryzowania dokręcić wieczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy